Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de verschillende onderdelen in een groepenkast. Een groepenkast is essentieel voor een veilige en efficiƫnte elektriciteitsinstallatie in uw huis of bedrijf. Hier leggen we de functies en werking van elk onderdeel uit, zodat u een goed begrip krijgt van wat een groepenkast doet en waarom het belangrijk is om deze correct te laten installeren en onderhouden. RensenElectra zorgt ervoor dat uw elektriciteit veilig en betrouwbaar is, zodat u met een gerust hart kunt genieten van uw elektrische voorzieningen.

Informatie

Onze groepenkast installaties zijn essentieel voor de veiligheid van uw elektrische systeem. Wij zorgen voor een professionele installatie die voldoet aan de laatste normen. Onze ervaren elektriciens installeren de groepenkast, inclusief de juiste zekeringen en aardlekschakelaars, om overbelasting en kortsluiting te voorkomen. Bovendien adviseren wij u over de beste opstelling voor uw specifieke situatie, zodat uw elektrische installatie optimaal werkt.

Hoofdschakelaar

Werking:

 

De werking van deze schakelaar is duidelijk en is er voor om de gehele elektra installatie te kunnen ontkoppelen van de toevoer van elektra.

Dit gebeurt altijd direct na de elektriciteitsmeter.

 

Reden om deze schakelaar toe te passen:

Er kan dan veilig aan de installatie worden gewerkt omdat de gehele installatie zonder spanning is komen te staan. Ook is de hoofdschakelaar een eis van de brandweer en is zeker een veilige manier om bij brand of water schade de toevoer van elektra gehaal af te sluiten.

Wanneer moet u een hoofdschakelaar gaan toepassen?

Dit moet bij elke nieuwe aansluiting en/of aanpassing van de groepenkast ! ! ! !

Soorten hoofdschakelaar:

Er zijn twee verschillende hoofschakelaars en dit zijn de 1 fase hoofdschakelaar en de 3 fase hoofdschakelaar. Het toepassen van een hoofschakelaar is dus afhankelijk van de aansluiting die bij u binnen komt. Dit is af te lezen van de Kilowatt uur meter bij u thuis.

Wenst u meer uitleg of wilt u deze gaan toepassen bij u thuis, laat dit dan even weten.

  • Professionele installatie
  • Voldoet aan alle normen
  • Ervaren elektriciens

Aardlekschakelaar

Wat is een aarlekschakelaar precies?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt dan om en schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring. Er is een nuldraad en een fasedraad. De fasedraad voert elektrische spanning aan richting (bijvoorbeeld) de verlichting. Via de nuldraad gaat de niet-verbruikte elektrische stroom retour. Wanneer deze stroomkring verbreekt – doordat de bedrading van een apparaat bijvoorbeeld in contact komt met water – ontstaat er lekstroom. De aardlekschakelaar treedt nu in werking en zorgt ervoor dat er geen stroom meer staat op de elektrische installaties. Kortom: een aardlekschakelaar beveiligt elektrische installaties tegen lekstroom en voorkomt hiermee gevaarlijke situaties.

Wat is lekstroom?

Lekstroom is een soort lekkage in de stroomkring. Als er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit in de stroomkring wordt aangevoerd, komt er ook een bepaalde hoeveelheid terug. Som is de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie verlaat, kleiner dan de hoeveelheid stroom die er in is gegaan. Dit heet lekstroom. Lekstroom wordt ook wel verliesstroom of foutstroom genoemd.

Hoe ontstaat lekstroom?

Lekstroom kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Dit gebeurt wanneer de isolatie van de bedrading in het apparaat is beschadigd. Of door een ander defect, zoals waterlekkage. Bij een "geaard" elektrisch apparaat is een aardedraad bevestigd aan de metalen behuizing van het toestel. Bij een geaard apparaat loopt de lekstroom via deze aardedraad door de geaarde stekker naar het geaarde stopcontact en dan richting de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt in zodra hij lekstroom detecteert. Dit gebeurt alleen bij een volledig geaard systeem. Wanneer een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, krijgt de gebruiker een elektrische schok als hij in aanraking met het apparaat komt. De elektriciteit trekt via het lichaam naar de aarde. Op dat moment treedt de aardlekschakelaar ook in werking.

Waarom is lekstroom gevaarlijk?

Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mogen staan. Bijvoorbeeld een vloer die onder water staat, een lamp, een metalen behuizing van een wasmachine, of een koffiezetapparaat. Als uw klant in het water gaat staan, of een lamp aanraakt, kan hij/zij onder stroom komen te staan. Een aardlekschakelaar voorkomt dit.

.

Installatie automaat

1 fase automaten

 

1 fase automaten zijn er in verschillen de vormen en merken, ik zal er een paar toe lichten. De meest gebruikte zijn die van het type Fase en Nul. Dit laat zoals de naam al zeggen de fase en de nul schakelen. Daarnaast zijn er verschillende karakteristieken waarbij de automaat uitschakeld. De meest gebruikte is de B karakteristiek en de C karakteristiek. De B versie is de "normaal" gebruikte. Daarnaast kan er in bepaalde situaties gekozen worden voor de C versie. Hierbij kan er dan gedacht worden dat er bij het starten van een machine kortstondig een grotere aanloopstroom nodig is en waarbij het dus niet prettig is als dan de automaat uit zou schakelen. Gezegd moet worden dat de C versie NOOIT gebruikt mag worden in een normale situatie. Enkele merken zijn ABB, Hager en Emat

 

3 fase automaten

 

3 fase automaten zijn er ook in verschillende vormen en merken, met betrekking tot de karakteristieken zijn deze gelijk als bij de 1 fase, de automaten zijn er 1 twee soorten. Nummer een is de automaat die alleen de drie fase schakeld. Deze worden ook allen gebruikt in de aansteuring van 3 fase apparaten. De tweede soort doet naast de drie fase ook de nul mee laten schakelen. Ook hier zijn verschillen merken te noemen zoals reeds gezegd ABB , Hager en Emat